Om föreningen


Teaterkören är en ideell kulturförening i Söderort. Verksamheten sker främst i våra två körer och föreningen har i dagsläget ca 150 medlemmar.

 

Vår grundsyn är att alla kan uppleva glädje i att sjunga och att alla ska få möjlighet att medverka i kulturskapande. Föreningen samarbetar också gärna med teatrar, organisationer och andra körer vars grundsyn stämmer överens med vår.

 

I Teaterkören tycker vi att det är viktigt att körövningarna ska vara lustfyllda och utveckla medlemmarna som körsångare och vi strävar mot ett konstnärligt uttryck som gränsar till teaterns, med t.ex. rörelse och kostym. Föreningens mål är även att vara en mötesplats för människor i alla åldrar och sociala grupper och främja gemenskap och förståelse mellan dessa, att verka för yttrandefrihet och konstnärlig frihet samt att verka för en samhällsutveckling med ökad jämlikhet och solidaritet.

 

Förutom egna konserter har Teaterkören även deltagit i externa arrangemang på t.ex. Unga Klara och Södra Teatern. Föreningen har även ett långt gående samarbete med Teater Reflex.

 

All verksamhet sker utan vinstintresse.

 

Historia

2002 bildades Södra Fots idéella förening som en del av Södra Fot (Södra Folkliga Teatern). Södra Fot drevs av Kent Ekberg, Sara de Vylder och Nadia Izzat och tillsammans satte man upp teaterspel och kabareer, först runt om på olika platser i Stockholm och sedan i det egna teaterhuset i Skarpnäck. Man bedrev även teaterarbete ute i söderorts skolor. Efter teaterspelet "Stad i Världen" 2005 bildades en kör, Teaterkören, där ensemblen under ledning av körledaren Maria Peters kunde fortsätta att sjunga ihop. Kören drevs av föreningen och medverkade sedan både i ytterligare teaterspel samt i många av de kabareer och konserter som Södra Fot anordnade.     

 

Utan bidrag blev det dock svårare och svårare att ha kvar teaterhuset och 2008 blev föreningen tvungen att packa ihop sina små tillhörigheter och lämna lokalerna. Kvar fanns dock den livskraftiga körverksamheten som fortsatte på olika platser i Söderort. 

 

2011 fick föreningen sin hemvist på Reflexen i Kärrtorp tack vare Teater Reflex som huserade där. Teater Reflex hade bildats av medlemmar från Södra Fot och Enskedespelet för att sätta upp föreställningen Mina drömmars stad. Många av körens medlemmar medverkade i Mina drömmars stad och har sedan fortsatt att medverka i Teater Reflex uppsättningar.  

 

I och med att föreningen sedan en tid främst sysslat med körverksamhet så bytte man 2012 namn från Södra Fot till Teaterkören. Tack vare körverksamhetens popularitet så startades samma vår även ytterligare en kör. I dagsläget finns alltså en kör som repar på kvällstid på onsdagar och en som repar på dagtid på fredagar.  

 

Medlemskap

Medlemskap i Teaterkören ideell förening ingår för medlemmar i de två körerna. Information om huruvida det finns plats i någon av körerna finns under fliken Körerna.

 

Vi välkomnar även stödmedlemmar till vår förening! Stödmedlemskap kostar 100:-/år och betalas in på PG 1270522-4. Glöm inte att ange namn så att vi vet vem som betalat!

 

Stadgar

Stadgar

 

Organisationsnummer

802412-6883

 

 

 

Styrelsen 

Matts Nordenskiöld - ordförande

 

Lisa Normelli - kassör

 

Sören Bergström

 

Eva Modin 

 

Maria Peters 

 

Marianne Schvarcz

Elin Westin

 

Lars Wik